BLE DU LURT?

Store belastning denne vinteren har ført til mye søppel og stor slitasje på naturen.
Store belastning denne vinteren har ført til mye søppel og stor slitasje på naturen.

Nordmarka stenges i en måned fra 1.mai

MDG påviser store mengder med søppel som må ryddes opp i

Publisert Sist oppdatert

-Vi må stenge ned Nordmarka fra 1 mai og til 5 juni. Belastningen fra Holmenkoll-rennene og all bruken som nå forventes i påsken har så stor slitasje på marka at naturen trenger ro. Vi føler det er bred enighet om dette fra både Ringerike, Hole og Hadelandskommunene som grenser til dette fantastiske området, forteller MDG sin leder, Arild Hermstad, til e-tv.no.

-Vi så en omfattende slitasje spesielt under Holmenkollrennene. Det ble mengder av søppel fra folk som overnattet og festet i marka langt innover i skogen. Og den snørike vinteren har ført til at folk har valfartet ut på ski i mye større grad enn tidligere. Over alt ligger det søppel på leirplasser og bål. Dette må ryddes opp i når snøen forsvinner. Det vil koste kommunene enorme summer men det må gjøres. Eneste måten å få arbeidsro til dette, er å stenge marka, fortsetter Hermstad.

Først etter 5 juni åpnes Nordmarka for folket igjen. Først skal det ryddes.
Først etter 5 juni åpnes Nordmarka for folket igjen. Først skal det ryddes.

Skjerpe seg

-Først trodde jeg dette var et unødvendig utspill. Men etter en befaring nå før påske, ser jeg at dette er en rett avgjørelse. Vi har jo Nordmarka som et av våre mest populære utfarts-områder med Ringkollen som vår største utfartsplass. Det som møtte meg da Hermstad tok med flere av ordførerne ut på befaring, skremte meg. Nå må pinadø turfolket skjerpe seg, sier ordfører i Ringerike, Kristin Orebråten, som valgte å støtte forslaget etter befaringen.

Bøter

Å oppholde seg i marka vil i beste fall kun føre til en bortvisning, men man kan bli bøtelagt dersom man ikke aksepeterer påbudet. Det vil bli gitt dispensasjon til hytteeiere og de som eier eiendommer i marka. Dog må de bevislig ta med seg søppel ut ved hjemreise. Dog er det ikke tillat å komme seg til disse eiendommen med kjøretøy som drives av fossilt drivstoff. Kun elektriske kjøretøy tillates i mindre grad. Det vil bli satt ut vakter fra Securitas og andre vaktselskap ved de mest brukte veiene inn i marka samt at det vil være patruljer inne i marka for å sjekke om noen bryter påbudet.

Er det mulig?

Den kjente motorsykkel-utøveren, Pål Anders Ullevålseter, som driver utfartsstedet Ullevålseter, blir nesten målløs når e-tv.no forteller han om den nye bestemmelsen.

-Hva er det du sier? Det kan ikke være mulig. Vi vil få et stort økonomisk tap hvis dette er tilfelle. Jeg skal snakke med de andre driverne av turistmål i marka. Dette kan vi ikke finne oss i, sier Ullevålseter.

E-tv.no kommer tilbake med mer stoff i denne saken som er planlagt å presenteres på en pressekonferanse førstekommende tirsdag.

Powered by Labrador CMS