Selv med vinduene opp kan det bli livsfarlig for hunden din på varme dager.
Selv med vinduene opp kan det bli livsfarlig for hunden din på varme dager.

Selv med åpne vinduer kan det bli livsfarlig for hunden din i varm bil

20-22 grader ute blir fort 85 grader i bilen med lukkede vinduer

Publisert Sist oppdatert

Utetemperatur: 18 grader. Bilen etter få minutter: 38 grader. Utetemperatur: 20-22 grader. Bilen etter få minutter: 85 grader. Dette overlever ikke hunden din. Og selv med åpne vinduer kan det bli dødsvamt i bil for hunden

Er du klar over at det kan bli kritisk for hunden å være igjen i en parkert bil – selv i skyggen og med 18 grader ute? Temperaturen stiger raskt i bilen og etter kort tid kan hunden bli varig skadet eller i verste fall dø.

Selv med åpne vinduer og i skyggen kan det gå galt. Med en utetemperatur på 18 grader tar det ikke lang tid før temperaturen i bilen er 38 grader, selv i skyggen. Med 20-22 grader ute kan temperaturen stige til 85 grader.

Les statistikken.
Les statistikken.

HAR HUNDEN DIN HETESLAG?

Heteslag kan oppstå når hunden blir innestengt i et varmt og trangt rom. Hunder med kort snute er ekstra utsatte og rammes raskere av heteslag enn andre hunder. Det starter ofte med at hunden puster og peser, som deretter går over i hyperventilering. Neste fase kan være besvimelse.

Ved for høy kroppstemperatur kan det oppstå alvorlige hjerneskader, skader på hjertet, tarmskader, lever- og nyreskader samt ulike blodforandringer. Mange hunder kan få behov for overvåking i flere dager og hundens prognose er usikker.

HVIS DU MÅ LA HUNDEN BLI IGJEN I BILEN

Ideelt sett blir noen igjen i bilen for å se til at temperaturen holder seg overkommelig. Hvis du må la hunden bli igjen, sørg for at bilen står i skyggen og har alle vinduene åpne for gjennomtrekk. Se til hunden med korte mellomrom, og ikke glem at solen flytter seg. Legg igjen mobilnummeret ditt i ruten i tilfelle noen ønsker å komme i kontakt med deg.

Noen nyere biler har en funksjon som gjør at bilens aircondition kan stå til tross for at bilen står parkert og låst. Dette er veldig bra, men husk å holde tilsyn likevel. Man vet aldri helt med elektronikken.

Noen hunder tåler varme bedre enn andre. Vær ekstra forsiktig med hunder som har kort snute.
Noen hunder tåler varme bedre enn andre. Vær ekstra forsiktig med hunder som har kort snute.

HVA GJØR DU HVIS DU SER EN HUND I EN VARM BIL?

Hvis du ser en hund som tilsynelatende har det for varmt skal du gjøre følgende:

  1. Send REGNR (mellomrom) og registreringssnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om til 2282. Les om tjenesten hos Statens vegvesen her. På den måten kan du komme i kontakt med eieren og varsle.
  2. Hvis du ikke får tak i eieren, ring Politiet på 02800.
  3. Hvis du mener at det er kritisk for hunden kan du knuse ruten på bilen, ta ut hunden og legge den i skyggen. Kjøl den umiddelbart ned med kaldt vann, gjerne gjennom å fukte et håndkle, en genser eller t-skjorte – og legg over hundens hode.
  4. Kjør hunden til nærmeste klinikk eller veterinær. Hunden kan ha fått skader som ikke er synlige, men som har påvirket indre organer.

Deler av teksten er hentet fra Agria.no med tillatelse.

Powered by Labrador CMS