Bart Swings of Belgium, center, leads athletes as they compete during the men's speedskating mass start finals at the 2022 Winter Olympics, Saturday, Feb. 19, 2022, in Beijing. (AP Photo/Ashley Landis)
Bart Swings of Belgium, center, leads athletes as they compete during the men's speedskating mass start finals at the 2022 Winter Olympics, Saturday, Feb. 19, 2022, in Beijing. (AP Photo/Ashley Landis)

Bart Swings vant fellesstarten – Ulekleiv nådde ikke opp

Publisert

Den belgiske veteranen Bart Swings vant OL-finalen i skøyter fellesstart etter å ha gjort grovjobben underveis. Kristian Ulekleiv nådde ikke opp.

31-årige Swings spurtet best, gikk i mål på 7.47,11 etter de 16 rundene og sikret Belgias første OL-gull på skøyter noensinne. Det ble sørkoreansk sølv og bronse ved Chung Jae-won og tittelforsvarer Lee Seung-hoon. Amerikanske Joey Mantia mistet medalje med ett tusendels sekund.

– Jeg har drømt om dette veldig lenge. Jeg har jobbet hardt for å få det til, og i dag stemte alt, sa Swings.

– Det var vanskelig å være uten lagkamerater. Nederlenderne angrep meg ganske hardt, men det gikk likevel.

Belgias eneste tidligere gull i olympiske vinterleker kom ved kunstløperne Micheline Lannoy og Pierre Baugniet for 74 år siden.

Ulekleiv gikk i front den første runden etter sin heatseier i semifinalen, men plasserte seg så rolig langt bak i feltet. Han fulgte samme taktikk som da han vant sitt semifinaleheat. To runder før mål var han oppe på 2.-plass, men han falt tilbake i feltet og var ikke med i kampen om medaljene. Han endte på 14.-plass.Klarte ikke

– Jeg følte meg egentlig bra hele veien, men i semifinalen klarte jeg å komme meg helt foran. Over to runder i maksfart er det ikke mange som klarer å gå forbi meg, men jeg var avhengig av å komme meg foran i svingen, og i finalen klarte jeg ikke det, sa han til Discovery etter finalen.

– Timingen var lite grann «off». Jeg var ikke god nok i dag.

Den nederlandske legenden Sven Kramer endte på 16.- og sisteplass i sitt aller siste OL-løp.

Peder Kongshaug falt i semifinalen og ble utslått.Heatseier

I semifinalen vant Ulekleiv sitt heat foran Swings med tiden 7.56,67.

Ulekleiv lå lenge beskjedent plassert i feltet i semifinalen og var ikke med i kampen om spurtpoengene som ble delt ut underveis. Noen runder før mål gikk han opp i ledelsen og skrudde opp farten. Han ga ikke fra seg førsteplassen og gikk i mål som førstemann. Det ga 60 poeng og heatseier.

I det andre semifinaleheatet stakk japanske Ryosuke Tsuchiya og canadiske Jordan Belchos tidlig fra feltet og skaffet seg spurtpoeng nok til å være trygge på finaleplass. Kongshaug var med i kampen om posisjoner da feltet spiste inn forspranget og gikk forbi, men i en sving noen runder før mål fikk han et feilskjær og havnet i putene.Vanskelig

– Jeg er ikke helt sikker på hva som skjedde, men det går bra med meg, og jeg gleder meg til å se Kristian i finalen. Han gjorde det helt perfekt i sin semifinale, sa Kongshaug til Discovery.

– Jeg skulle gjerne vært med i det tidlige rykket. Det ville passet meg mye bedre. Plutselig var det bare fem-seks plasser igjen å kjempe om, og det var mange gode i feltet. Jeg går med litt lange skjær som det egentlig ikke er plass til i en fellesstart. Akkurat nå er jeg ikke helt egnet for det, sa han.

Powered by Labrador CMS