Dronning Sonja, kong Harald, vinner Martin Løwstrøm Nyenget og kronprins Haakon etter femmila i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / NTB
Dronning Sonja, kong Harald, vinner Martin Løwstrøm Nyenget og kronprins Haakon etter femmila i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud / NTB

Herlig norsk skisøndag: Norske seire i Holmenkollen, Kvitfjell, Sverige og Finland

Publisert

Martin Løwstrøm Nyenget (29) slo til og vant femmila i Holmenkollen. Det skjedde bare to uker etter at faren hans døde.

Det ble en meget følelsesladd søndag for 29-åringen.

– Det har vært tøft, men også fint. Vi var de beste vennene. Dette er vår seier, sa Løwstrøm Nyenget i intervjusonen.

Han hadde det tøft på det som var hans hittil største dag i sporet.

Løwstrøm Nyenget løftet fram foreldrene som mye av grunnen til at han sto som seierherre i Kollen.

Faren ble gravlagt fredag.

Løwstrøm Nyenget var sterkest på de siste meterne og holdt unna for Sjur Røthe og Didrik Tønseth i seierskampen. Dermed ble det en norsk jubeldag i solskinnet.Setter seieren høyt

På tribunen fulgte store deler av den norske kongefamilien spurten.

– Det er litt av et sted å ta den første seieren på. Dette setter jeg veldig høyt. Det blir stort å hilse på kongen, sa vinneren til TV 2 før han tok seg opp til ærestribunen der dronning Sonja, kong Harald og kronprins Haakon ventet.

– Dette er helt fantastisk, for en dag. OL og VM kommer først. Så er det Tour de Ski før femmila her i Oslo. Jeg følte meg bra før start og visste at jeg var i bra form. Jeg har også en brukbar avslutning. Så jeg følte meg bra før oppløpet, sa han i intervjusonen.

Løwstrøm Nyenget ble ikke tatt ut i OL-troppen, men fikk søndag en virkelig stor trøstegevinst etter vrakingen.

I fjor høst ble han også rammet av koronasmitte under en treningssamling i Italia. Det ganske harde sykdomsforløpet satte ham mye tilbake.Nesten

Røthe øynet en reprise av seieren fra 2015 (fri teknikk), men han ble kontant avvist inn mot mål. Løwstrøm Nyenget sikret seg sin første verdenscupseier.

Iivo Niskanen var på jakt etter Finlands første femmilsseier i Kollen siden 2000. Da vant Harri Kirvesniemi. Finnen begynte å vise svakhetstegn etter 37 kilometer. Han så ut til å slite noe med skiene og la seg lenge bakerst i ledergruppen på åtte mann.

Niskanen bet seg fast da fem mann i tet startet på de siste vel fire kilometerne, men kort etter var det tomt i tanken hans.

Echoff vant i Finland

Tiril Eckhoff gikk ut som nummer to, men avanserte til seier på skiskytterjaktstarten i Kontiolahti. Det var hennes første verdenscupseier denne sesongen.

Tyske Denise Herrmann gikk ut i ledelsen, men Eckhoff fulgte like bak fra start. Fem sekunder skilte dem.

Ved første skyting var en større gruppe samlet i front, men bare Eckhoff skjøt fullt hus. Dermed gikk den norske jenta ut i en ledelse hun aldri ga bort.

– Det er deilig å få det til på tampen av sesongen, sa Eckhoff til NRK etter verdenscupseieren.

Hun hadde ikke vunnet et verdenscuprenn på nesten ett år. Forrige triumf før søndagens jaktstart var på sprinten i Östersund 19. mars i fjor.Holdt unna

Eckhoff fulgte opp de fem blinkskuddene på første skyting med fullt hus også på andre skyting. På tredje skyting plaffet hun på ny ned fem blinker.

Tross to bom på siste skyting hadde Eckhoff et såpass godt forsprang at hun klarte å holde unna for Herrmann og Dorothea Wierer som jaktet bak.

Italienske Wierer sikret 2.-plassen, 15,9 sekunder bak Eckhoff. Italieneren skjøt 20 strake blinkskudd og dro ifra Herrmann like før oppløpet. Tyskeren endte på 3.-plass, 19,5 sekunder bak Eckhoff.

Eckhoff fikk en opptur i OL med sølv og bronse individuelt, men den første verdenscupseieren denne sesongen satt langt inne. Før jul avbrøt hun en verdenscuprunde i Frankrike for å reise hjem og hvile.

Kilde vant i Kvitfjell

Alpinist Aleksander Aamodt Kilde (29) gikk for første gang i karrieren til topps i Kvitfjell søndag. Det sikret også krystallkula i super-G-cupen.

På det 17. forsøket lyktes det endelig for Kilde på hjemmebane. Han kjørte et fantastisk renn og kom i mål til en ledelse på 73 hundredels sekund fra startnummer sju.

Senere skulle flere sterke konkurrenter komme inn like bak nordmannen. Canadieren James Crawford kom nærmest, sju hundredeler bak Kilde, mens Matthias Mayer endte tolv hundredeler bak.

– Det ser bra ut. Men jeg har tatt ting på forskudd før og blitt nummer fire, så vi venter til det er ferdig, tenker jeg, sa Kilde til NRK etter at ti alpinister hadde kjørt.

– Jeg hadde bra fart. Jeg henger ikke med i alle partier, og jeg kjenner det (på kroppen). Gøy å kjøre og deilig å komme ned her til publikum på hjemmebane, fortsatte han.Vinner krystallkula

Fem ganger har Kilde vært topp fem i Kvitfjell-traseen de siste årene. Lørdag ble han nummer to bak overlegne Dominik Paris i utfor.

Kilde ledet super-G-cupen med 61 poeng på Marco Odermatt før søndagens renn. Sveitseren endte utenfor topp 25, så han kan ikke stoppe nordmannens jakt på krystallkula. Nærmest følger Mayer som er 130 poeng bak.

Søndag var forholdene på Kvitfjell igjen helt perfekte. Kaldt, blå himmel og strålende sol gjorde det til en dag som lignet fredagen hvor canadiske Cameron Alexander kom ned til delt seier fra startnummer 39. Lørdag var det tidvis overskyet da Kjetil Jansrud tok farvel med alpinsirkuset.Jansrud jublet

Den ferske alpinpensjonisten Jansrud gikk rundt i målområdet søndag, hilste på dem som kom i mål og jublet skikkelig da Kilde kjørte inn til ledelse.

Kilde vant krystallkula i super-G-cupen i 2016. I 2020 vant han den enda tyngre – og gjevere – kula som vinner av sammenlagtcupen.

Også utforcupen er Kilde i førersetet til å vinne. Før det siste rennet leder han med 23 poeng på sveitsiske Beat Feuz.

Fartssesongen avsluttes i franske Courchevel 16. og 17. mars med utfor og super-G.

Norske seire i Vasaloppet. Slind med ny rekord

Andreas Nygaard tok Norges tiende strake seier i Vasaloppet søndag. Langløpsklassikeren ble arrangert for 98. gang.

Kampen om seieren ble avgjort på oppløpet. Flere titalls løpere hang med tetgruppen helt inn i det siste, men på de siste meterne kunne ingen gjøre noe med spurtsterke Nygaard. Han kopierte dermed seieren fra 2018.

Svenske Emil Persson fulgte nærmest.

Underveis ble det gått fort i strålende vintervær.

Starten på rennet ble samtidig kaotisk med massefall i startområdet. Flere toppløpere måtte bryte umiddelbart.

Etter få meter gikk flere hundre løpere i bakken og skapte fullt kaos. Det førte til både stavbrekk og brukket ski for flere store profiler. Blant dem som ble rammet av problemene var den svenske kvinneprofilen Ida Palmgren. Hun brakk en ski.

– Det er klart, det er nesten ikke mulig å få en dårligere start. Dette har påvirket noen av løpets favoritter, sa SVTs ekspert Anders Blomquist.

Astrid Øyre Slind kvittet seg med samtlige konkurrenter underveis og satte en historisk løyperekord på veien mot en sjelden norsk kvinneseier i Vasaloppet.

Oppdal-jenta, som går for Team Koteng Eidissen, kom til mål i Mora i ensom majestet etter å ha gjort unna de sju milene fra Sälen i rekordtempo.

Vinnertiden endte på 3.50.06,4. Det var en forbedring av Lina Korsgrens løyperekord fra i fjor. Den lød på 3.52.08,2.

– Det var en periode der jeg trodde det skulle gå dårlig. Det snudde i løpet av rennet. Jeg følte meg rimelig rå på slutten, så det var deilig, sa vinneren til NRK.

– Da jeg først fikk luke, var det bare å klemme til, fortsatte hun.

Brita Johansson Norgren ble nummer to, mens Emilie Fleten tok tredjeplassen.Omsider norsk

Det er første gang siden 2014 at en norsk utøver vinner kvinneklassen i den svenske langløpsklassikeren. Laila Kveli gikk til topps både i 2013 og 2014. I 2012 ble det seier til Vibeke Skofterud.

– Det var på tide at en norsk dame vant, sa Slind, som var klar på at søndagen ble hennes største dag som skiløper.

– Det var deilig at jeg endelig lyktes i et stort renn. Jeg har jo gått noen gode smårenn før, smilte Oppdal-jenta.

Hun gikk offensivt til verks allerede fra start i søndagens kraftprøve. En kvartett utgjorde tidlig teten i kvinneklassen. Ved siden av Slind besto den av den svenske veteranen Britta Johansson Norgren samt Emilie Fleten og Thea Krokan Murud.

Etter hvert ble det for tungt å holde tempoet oppe for Fleten og Murud, og med under tre mil igjen å gå måtte også Johansson Norgren se ryggen til Slind forsvinne foran seg. Avslutningen ble en triumfferd for den norske vinneren.Bjørgen slet

Marit Bjørgen var også på start i Sälen søndag. Den tidligere langrennsdronningen, som slet med koronasykdom for en tid tilbake, fikk raskt trøbbel og havnet tidlig mange minutter bak teten.

Vasalopps-starten ble for øvrig kaotisk med massefall i startområdet. Flere toppløpere måtte bryte umiddelbart. Etter få meter gikk flere hundre løpere i bakken, hvilket skapte fullt kaos. Det førte til både stavbrekk og brukket ski for flere store profiler. Blant dem som ble rammet var den svenske kvinneprofilen Ida Palmgren. Hun brakk en ski.

– Det er klart, det er nesten ikke mulig å få en dårligere start. Dette har påvirket noen av løpets favoritter, sa SVTs ekspert Anders Blomquist.

15.800 løpere var til start. Det er hundre år siden Vasaloppet ble arrangert for første gang.

Riiber igjen

Jarl Magnus Riiber jakter for alvor verdenscuptrofeet kombinert etter en ny seier i Holmenkollen søndag. Det var hans 47. verdenscupseier totalt.

Riiber hoppet under vanskelige forhold i Holmenkollen søndag og gikk ut 43 sekunder bak den ledende østerrikeren Mario Seidl. Det hadde han ingen problemer med å hente inn.

Nordmannen tok igjen 16 sekunder på den første runden og reduserte sakte, men sikkert Seidls forsprang. Halvveis var det bare drøye tre sekunder opp til mannen i teten.

Ut på sisterunden hadde Riiber lagt Seidl bak seg, og i mål skilte det 17,8 sekunder til østerrikeren. Jens Lurås Oftebro gikk inn til en ny tredjeplass, slått med 31,3 sekunder av landsmannen Riiber.

Slik gikk det med de øvrige norske utøverne: 7) Espen Andersen, 11) Espen Bjørnstad, 12) Lars Iver Skårset, 17) Kasper Moen Flatla, 23) Jørgen Graabak, 26) Simen Tiller, 32) Emil Vilhelmsen, 32) Emil Ottesen, 42) Jakob Eiksund Sæthre.

Verdenscuplederen Johannes Lamparter endte på 8.-plass. Han var 87 poeng poeng foran Riiber før søndagens renn. Nå er avstanden redusert til kun 13.

Verdenscupen avsluttes i Schonach neste helg med to renn.

Tiril Eckhoff sikret verdenscupseier i Kontiolahti. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva via AP / NTB
Tiril Eckhoff sikret verdenscupseier i Kontiolahti. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva via AP / NTB
Aleksander Aamodt Kilde suser inn mot sin første seier i Kvitfjell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Aleksander Aamodt Kilde suser inn mot sin første seier i Kvitfjell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Andreas Nygaard vant Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/ TT / NTB
Andreas Nygaard vant Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/ TT / NTB
Astrid Øyre Slind og Andreas Nygaard vant Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/TT / NTB
Astrid Øyre Slind og Andreas Nygaard vant Vasaloppet. Foto: Ulf Palm/TT / NTB
Jarl Magnus Riiber tok sin annen strake seier i Holmenkollen og sin 47. verdenscupseier totalt. Foto: Terje Pedersen / NTB
Jarl Magnus Riiber tok sin annen strake seier i Holmenkollen og sin 47. verdenscupseier totalt. Foto: Terje Pedersen / NTB
Powered by Labrador CMS